POLECAM WARSZAWA

Gdzie w Warszawie wybrać się na świąteczną kolację

Szukacie knajpy na świąteczną kolację? Spieszymy z pomocą.

ART BISTRO STALOWA 52

Sercem restauracji jest szklane, utrzymane w industrialnym stylu patio, które wkomponowane jest w tradycyjne, stare, praskie podwórko. Jest choinka, świąteczne dekoracje i rodzinna atmosfera. Idealne na spotkania z bliskimi. Zjecie tu pasztet z dziczyzny podany z galaretką grzybową, gravlaxem, sosem musztardowym, kozim serem, aronią i sezonowymi owocami oraz bulion z perlicy z warzywami i kluskami, kaczka z jabłkami czy grillowane halloumi. Na deser obowiązkowy fondant czekoladowy, wylewająca się z niego czekolada zmieszana z kokosowymi lodami tworzy niepowtarzalny smak!

GRUBY JOSEK

Dania w Grubym Josku są warszawskie, idące bardziej w stronę fine diningu. Dlatego Gruby Josek znalazł swoje miejsce na naszej top liście ulubionych miejsc na Woli. Poza samą kuchnią lubimy w tym lokalu ogromne okna, przy których można usiąść, zjeść coś pysznego i popatrzeć na życie toczące się na Elektoralnej. Cała karta jest skrojona pod klasyczną kuchnię warszawską, co widać również w samych nazwach dań. Znajdziecie w niej takie pozycje jak: stołeczna meduza, tatarek, śledzik w śmietanie, pasztecik z wątróbki na chrupiącym chlebku, kalmar a’ la panna Dzidzia, pajda z gęsimi pipkami, flaczki, rosołek, czy nadwiślańskie gołąbki. Pełny opis TUTAJ.

BISTRO POD SOWAMI

Na warszawskiej Pradze znajdziecie restaurację, która mieści się w pięknie odremontowanej kamienicy na rogu ulic Jagiellońskiej i Okrzei. Dzięki cudnemu wnętrzu poczujecie się tu trochę jak na Manhattanie, a trochę jak na Montmartre. Elementy miedzi, czerni, zieleni kwiatów, drewna i granatu idealnie ze sobą współgrają i tworzą genialną atmosferę. Zamówicie tu pieczone jak z ogniska ziemniaki z pesto z czosnku niedźwiedziego, podawane z zsiadłym mlekiem, sałatkę z jesiotra z rabarbarem, która przyrządzona jest w formie ceviche, jesiotra z marynowanymi kalafiorami i soczewicą, przepiórkę w trzech odsłonach: pierś sous vide, pieczone udo i panierowana nóżka. Pychota! Pełny opis TUTAJ.

ALE WINO

Piękna restauracja na Mokotowskiej sprawdzi się na każdą ważną okazję. Produkty są świeże i sezonowe, a kuchnia niebiańska. Do tego to wnętrze! Ale Wino jest na poły restauracją a na poły winiarnią, dlatego znajdziecie tu szeroki wybór win z całego świata (ponad 250 etykiet). W menu, między innymi crostini z rillettes z kaczki; tatar wołowy z wędzoną słoniną; śledź, kalarepa, remulada, ziemniak, kwiaty kopru; terrinę z gęsi z foie gras, chutney gruszka-chilli, brioche; rosół z pieczonych grzybów, makaron z ziemniaka, tatsoi; gęś, dziki brokuł, topinambur, suszona śliwka i wiele innych ciekawych pozycji.

Zdjęcia pochodzą z facebook/alewino.

KIELISZKI NA PRÓŻNEJ

Już sama Próżna przystrojona choinkami tworzy niepowtarzalny, świąteczny klimat. A jeśli wpadniecie na kolację do Kieliszków na pewno poczujecie magię świąt. Pierwsze skrzypce gra tu wino, ale jedzenie też jest pyszne. W menu, między innymi, perliczka, comber z sarny, sandacz, czy polskie sery zagrodowe. Możecie wypróbować opcji menu degustacyjnego (pięciu lub siedmiu dań). Siostrzany lokal znajduje się na Hożej.

Będąc na Próżnej macie do wyboru też Sfera Restauracja & Bar, elegancką choć dość drogą restaurację. Jeśli natomiast szukacie luźniejszych klimatów wpadnijcie do Mercato Bistro.

REST. BACZEWSKICH

Restauracja Baczewskich mieści się w odrestaurowanym XIX-wiecznym pałacyku przy Al. Szucha. Nawiązująca do lat dwudziestych i trzydziestych ubiegłego stulecia kuchnia jest pełna tradycyjnych smaków, do których nie jeden z nas podejdzie z sentymentem. Jedzenie jest pyszne – wszystko efektownie podane, dymiący ciekły azot, efekt wow. Do tego wnętrze robi wrażenie. W menu oprócz pysznego śledzika i pierożków, które bardzo polecam, znajdziecie też między innymi różnego rodzaju tatary (np. z sarny), banosze, pasztety, zupę rakową czy gęsi pipek, kaczkę i jesiotra. Do tego należy dodać ogromny wybór nalewek i wódek. Wśród nalewek znajdziemy takie pozycje jak: gryczana na pomarańczach, piołunówka z czekoladą, chrzanówka, krambambuła, czy nalewka z rokitnika. Pełna relacja TUTAJ.

ROZBRAT 20

Powiśle, cudna atmosfera i genialne naszym zdaniem dania. To mocny punkt na warszawskiej scenie gastronomicznej. Obecność tej restauracji w prestiżowym przewodniku Michelin jest tego najlepszym dowodem.  Jest pysznie, a ceny choć oczywiście wysokie, nie przyprawiają o zawrót głowy. No i atmosfera. Kolacja w Rozbrat 20 jest czystą przyjemnością, nie tylko ze względu na smaki serwowanych dań. Restauracja układa swoje menu kierując się zmianami zachodzącymi w przyrodzie. Cały rok został podzielony na osiem części i w ten sposób uzyskujemy m.in. sezon zimowy, nowalijki, zbiory, grzybobranie czy babie lato. Pełna relacja TUTAJ.

1 komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to: