UPDATE: Szamot niestety zamknął się pod koniec lata.
Restauracji z włoską kuchnią w Warszawie jest bardzo dużo, ale te z dobrą włoską kuchnią nie są wcale taką oczywistością. Wszyscy wiemy, że dania włoskie nie są skomplikowane (przynajmniej większość z nich), dlatego, żeby były smaczne potrzebują bardzo dobrych składników.
I takich właśnie nie brakuje w nowo otwartej restauracji na tyłach Koszykowej.
Knajpa ta inspirowana włoskimi smakami pojawiła się w miejsce restauracji White One, a tuż obok znajduje się kochane przez warszawiaków azjatyckie Uki Uki. Miejsce jest dość schowane, ale na pewno łatwo tam traficie. We wnętrzu od razu rzuca się w oczy świetny mural, który zdobi frontową ścianę Szamotu.
Równie dobrze wyglądają i co najważniejsze smakują serwowane tu dania. Z czystym sumieniem możemy polecić wiosenny bowl z krewetkami, bogatą zupę z owocami morza, świetnego dorsza czy pappardelle ze scamorzą i bakłażanem. Koniecznie domówcie też młode ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem. Pychota!
Ale do wyboru macie o wiele więcej ciekawych dań, nie tylko te rodem z Italii jak bruschette, pasty czy pizze, ale też z polskiego podwórka: chłodnik, bób czy sznycel. Wygląda na to, że Szamot postanowił podawać dania, na których naprawdę się znają.