Miejsc z kuchnią polską w Warszawie jest mnóstwo, choć nie wszystkie udane. Ostatnio pisaliśmy o takich, w których polskie dania są albo bardzo autentyczne albo podawane w nieco innej, ciekawej odsłonie (kliknij TUTAJ, żeby przeczytać wpis.)
W upalny sierpniowy dzień byliśmy w jednym z takich miejsc. W The Eatery na Gocławiu zjecie świetne polskie dania i nie tylko…

The Eatery to trzy hity:
1) wnętrze: surowe z dominującym marmurem, bielą i zgaszonymi turkusami
2 ) ziemniak w panko z gzikiem i gorczycą oraz szczypiorkiem – delicja!
3) risotto z kwiatami cukinii, domową ricottą i koprem – obłęd!








Jedliśmy też pomidory / consommé pomidorowe / twaróg cytrynowy / sałata dębowa, które były bardzo odświeżające oraz kurki / bób / emulsja maślana / brioszka / fenkuł – smaczne, ale chyba najsłabsze z tych wszystkich. Na deser zaś zaserwowano nam panna cotta / tymianek / poziomki / maliny / orzech laskowy – która jak na pannę cottę, którą uwielbiam, była mało wyrazista choć nadal smaczna. Bo w The Eatery wszystko jest smaczne! Kropka!




Gdyby nie to, że The Eatery znajduje się tak daleko od nas (daleki Gocław, ul. Ostrobramska) to na pewno bywalibyśmy tam często. W menu możecie też znaleźć takie pozycje jak:
pyzy z jagnięciną i serem szafir, cebularz z makiem, słodem i masłem, pierogi ruskie z piklowaną cebulą, boczkiem i domową kwaśną śmietaną czy polędwicą z dorsza w cieście z domową ricottą, szpinakiem i cytrynowym sosem.
Adres: Ostrobramska 73E

