POLECAM WARSZAWA

Nowe miejsca w Warszawie – wiosna 2021

Lato nadchodzi, a my pełni optymizmu szykujemy się na nowe smaki, którymi uraczą nas nowi gracze na gastro mapie Warszawy.

Oto nowe miejscówki:

PEACHES GASTRO GIRLS

O ich wegańskim pysznym i bardzo twórczym menu pisaliśmy już jakiś czas temu (TUTAJ), teraz dziewczyny z Gastro Girls doczekały się własnego lokum. Właśnie otworzyły podwoje w ogródku Klubu SPATIF, a menu jest… no palce lizać! Nie wiem jak Wy, ale my już rezerwujemy stolik!

/fot. Peaches Gastro Girls/

HESU – MAŁA KOREA

W tym miejscu na Oboźnej działało już kilka knajp, ale pojawienie się lokalu z kuchnią koreańską cieszy wyjątkowo. Mały ogródek wśród drzew na przeciwko wydziału Italianistyki/Iberystyki i Romanistyki (mojego wydziału!) to idealne miejsce by wpaść na klasyczne banchany czy kimchi.

/fot. Hesu/

THE ROOF

No wreszcie! Czekamy na takie miejscówki (jak Loreta Bar, o której pisaliśmy TUTAJ), dzięki którym można napić się drinka z widokiem na piękniejący z każdym dniem skyline Warszawy. Miejmy tylko nadzieję, że nie zrobi się z tego lansiarnia i będzie to fajne miejsce dostępne dla wszystkich.

/fot. The Roof/

THE EATERY

Co za miejsce – piękne wnętrze a do tego polska kuchnia w nieco innej odsłonie. Wpadajcie na polędwicę z dorsza w cieście z domową ricottą, szpinakiem i cytrynowym sosem, czy pyzy z jagnięciną i serem szafir. The Eatery znajduje się na ul. Ostrobramskiej.

/fot. The Eatery/

LE BRACI

Włoska miejscówka (a takich jak wiemy nigdy za wiele!) otwiera się na Powiślu przy Górnośląskiej, w miejsce Brasserie Warszawska. Macie ochotę na negroni czy domowej roboty makarony? Le Braci to dziecko twórców Kieliszków na Próżnej, Butchery and Wine czy Rozbrat 20. Takie CV nam wystarczy!

/fot. Le Braci/

MARCELLO

Zostajemy we włoskich klimatach, bo przy Pięknej kusi menu pełnym pizz i makaronów knajpa Marcello. Do tego nazwa ulicy zobowiązuje i właściciele postarali się też o piękne wnętrze. Na pewno wpadniemy!

/fot. Marcello/

PICADOR PIEKARNIA RZEMIEŚLNICZA

Kolejna miejscówka to piekarnia rzemieślnicza przy Pl. Konstytucji. Piekarni tego typu jest coraz więcej na mapie Warszawy – co bardzo cieszy, bo ciepłych chlebów, drożdżówek i croissantów nigdy za wiele.

/fot. Picador/

TAPAS GASTRO BAR (Grzybowska)

Kolejny Tapas Gastro Bar (znany ze swojej miejscówki przy Hiltonie, o której pisaliśmy TUTAJ) otworzył się w miejsce dawnego Casa Pablo przy ulicy Grzybowskiej. Śliczny skwer na tyłach Synagogi Nożyków jest idealny, żeby uraczyć się hiszpańskim winem i tapasami.

/fot. Tapas Gastro Bar/

DOBRA MATERIA

Nowa kawiarnia na Muranowie? Takie informacje lubimy. Kochamy Muranów, i choć powstaje tu coraz więcej super miejscówek (cenimy Drożdża czy Fat White Coffee Bar, a o fajnych miejscówkach na Muranowie pisaliśmy TUTAJ), to jednak ciągle nam mało. Wpadliśmy do Dobrej Materii na matcha latte i polecamy!

MUNJA (Browary Warszawskie)

W Browarach Warszawskich nowe miejscówki powstają jedna za drugą. Działa już nasza ukochana piekarnia Bakery, jest azjatycki sklep i suszarnia Azjatka, cukiernia Deseo czy grecka knajpa Mykonos. Teraz czas na kolejną (po znajdującej się niedaleko bo na ulicy Grzybowskiej) Munję. Znajdziecie tu ognistą kuchnię adriatycką. My na Grzybowską zaglądamy co jakiś czas, a na Browary mamy jeszcze bliżej, więc świetnie się składa.

MILO PIZZA NAPOLETANA

Warszawiacy pokochali pizzę neapolitańską i to jest bardzo dobra wiadomość, bo dzięki temu powstają wciąż nowe pizzerie. Ulubiony włoski placek zjecie teraz również na Nowolipkach (konkretnie na ul. Skwer Kardynała Stefana Wyszyńskiego), a to za sprawą nowej Milo Pizza Napoletana. Delizia!

/fot. Milo Pizzeria/

JOEL SHARING CONCEPT

Kuchnia izraelska tuż obok popularnej Reginy na Koszykowej. Kto podobnie jak my kocha te smaki, musi tu koniecznie wpaść. Modne wnętrze też robi wrażenie.

/fot. Joel Sharing Concept/

SMASHNY BURGER

Smashny Burger to nowy koncept na gastronomicznej mapie Warszawy. To
pierwszy lokal dedykowany wyłącznie smash burgerom (znanym mi z Nowego Jorku z ulubionego Shake Shaka czy In-N-Out Burger z Kalifornii). W Smashnym hamburgery robione są wyłącznie z najwyższej jakości wołowiny (Black Angus) i bułki brioche – lekko słodkiej i intensywnie maślanej z piekarni Vincent. Ślinka cieknie!

fot. Agencja od kuchni

2 komentarze

Odpowiedz na Panodespresso Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to: