Oto nowe miejscówki, które pojawiły się wiosną 2021 roku:
O ich wegańskim pysznym i bardzo twórczym menu pisaliśmy już jakiś czas temu (TUTAJ), teraz dziewczyny z Gastro Girls doczekały się własnego lokum. Właśnie otworzyły podwoje w ogródku Klubu SPATIF, a menu jest… no palce lizać! Nie wiem jak Wy, ale my już rezerwujemy stolik!

W tym miejscu na Oboźnej działało już kilka knajp, ale pojawienie się lokalu z kuchnią koreańską cieszy wyjątkowo. Mały ogródek wśród drzew na przeciwko wydziału Italianistyki/Iberystyki i Romanistyki (mojego wydziału!) to idealne miejsce by wpaść na klasyczne banchany czy kimchi.

No wreszcie! Czekamy na takie miejscówki (jak Loreta Bar, o której pisaliśmy TUTAJ), dzięki którym można napić się drinka z widokiem na piękniejący z każdym dniem skyline Warszawy. Miejmy tylko nadzieję, że nie zrobi się z tego lansiarnia i będzie to fajne miejsce dostępne dla wszystkich.

Co za miejsce – piękne wnętrze a do tego polska kuchnia w nieco innej odsłonie. Wpadajcie na polędwicę z dorsza w cieście z domową ricottą, szpinakiem i cytrynowym sosem, czy pyzy z jagnięciną i serem szafir. The Eatery znajduje się na ul. Ostrobramskiej.

Włoska miejscówka (a takich jak wiemy nigdy za wiele!) otwiera się na Powiślu przy Górnośląskiej, w miejsce Brasserie Warszawska. Macie ochotę na negroni czy domowej roboty makarony? Le Braci to dziecko twórców Kieliszków na Próżnej, Butchery and Wine czy Rozbrat 20. Takie CV nam wystarczy!

Zostajemy we włoskich klimatach, bo przy Pięknej kusi menu pełnym pizz i makaronów knajpa Marcello. Do tego nazwa ulicy zobowiązuje i właściciele postarali się też o piękne wnętrze. Na pewno wpadniemy!

PICADOR PIEKARNIA RZEMIEŚLNICZA
Kolejna miejscówka to piekarnia rzemieślnicza przy Pl. Konstytucji. Piekarni tego typu jest coraz więcej na mapie Warszawy – co bardzo cieszy, bo ciepłych chlebów, drożdżówek i croissantów nigdy za wiele.

Kolejny Tapas Gastro Bar (znany ze swojej miejscówki przy Hiltonie, o której pisaliśmy TUTAJ) otworzył się w miejsce dawnego Casa Pablo przy ulicy Grzybowskiej. Śliczny skwer na tyłach Synagogi Nożyków jest idealny, żeby uraczyć się hiszpańskim winem i tapasami.

Nowa kawiarnia na Muranowie? Takie informacje lubimy. Kochamy Muranów, i choć powstaje tu coraz więcej super miejscówek (cenimy Drożdża czy Fat White Coffee Bar, a o fajnych miejscówkach na Muranowie pisaliśmy TUTAJ), to jednak ciągle nam mało. Wpadliśmy do Dobrej Materii na matcha latte i polecamy!

W Browarach Warszawskich nowe miejscówki powstają jedna za drugą. Działa już nasza ukochana piekarnia Bakery, jest azjatycki sklep i suszarnia Azjatka, cukiernia Deseo czy grecka knajpa Mykonos. Teraz czas na kolejną (po znajdującej się niedaleko bo na ulicy Grzybowskiej) Munję. Znajdziecie tu ognistą kuchnię adriatycką. My na Grzybowską zaglądamy co jakiś czas, a na Browary mamy jeszcze bliżej, więc świetnie się składa.

Warszawiacy pokochali pizzę neapolitańską i to jest bardzo dobra wiadomość, bo dzięki temu powstają wciąż nowe pizzerie. Ulubiony włoski placek zjecie teraz również na Nowolipkach (konkretnie na ul. Skwer Kardynała Stefana Wyszyńskiego), a to za sprawą nowej Milo Pizza Napoletana. Delizia!

Kuchnia izraelska tuż obok popularnej Reginy na Koszykowej. Kto podobnie jak my kocha te smaki, musi tu koniecznie wpaść. Modne wnętrze też robi wrażenie.

Smashny Burger to nowy koncept na gastronomicznej mapie Warszawy. To
pierwszy lokal dedykowany wyłącznie smash burgerom (znanym mi z Nowego Jorku z ulubionego Shake Shaka czy In-N-Out Burger z Kalifornii). W Smashnym hamburgery robione są wyłącznie z najwyższej jakości wołowiny (Black Angus) i bułki brioche – lekko słodkiej i intensywnie maślanej z piekarni Vincent. Ślinka cieknie!

Dobra Materia gites!
Tak. Fajne miejsce!
Hej polecam restauracje i delikatesy Gesslera w Konstancinie Jeziornej 😀 Bardzo miłe i sympatyczne miejsce mowa o restauracji. Delikatesy to jest to co w karcie restauracji ale można zakupić do domu w skali 1;1 🙂 Serdecznie zachęcam. P.S fajne artykuły
Ooo, chętnie sprawdzimy jak tylko nadarzy się okazja. Dziękujemy❤️